Lag om tillgänglighet

Vad säger den nya tillgänglighetslagen?

Lag om tillgänglighet

Tillgänglighetsanpassning av hemsidor 

För att alla (ja, ALLA!) ska känna sig välkomna

Har du någonsin varit på en fest där du känner att ingen ens märker att du är där? Du står liksom där i hörnet med din karamellfärgade drink och funderar på vad du ska göra. Ja, precis så känner sig en person som besöker en otillgänglig webbplats. Vissa kommer inte ens in genom dörren och den som lyckas ta sig in hittar inte vad den letar efter – man vet inte hur man ska navigera i mörkret. Och det är det här som digital tillgänglighet handlar om – att ingen ska känna sig bortglömd.

Okej, men vad betyder digital tillgänglighet? 

Digital tillgänglighet handlar kort och gott om att göra din webbplats användbar för alla. Ja, ALLA! Vi snackar personer som använder skärmläsare, de med nedsatt syn, människor som inte kan använda en mus och ja, även din stressade kollega som försöker scrolla på sin spruckna mobilskärm. Ingen ska lämnas utanför. Är du med så här långt?

Varför ska du bry dig?

Jo, men ungefär 16% av alla människor har någon form av funktionsvariation. Det innebär att en stor del av befolkningen kanske inte kan ta del av din webbplats om den inte är anpassad. Det klaveret vill du såklart inte trampa i. Och om det inte känns som anledning nog, så blir det faktiskt lagkrav från 2025. Så det är både smart, schysst och förbaskat viktigt att fixa till det!

Vad behöver du ha koll på inför 2025? 

Tillgänglighet handlar helt enkelt om att se till att din hemsida funkar för alla, oavsett funktionsvariationer. Här är de viktigaste punkterna att se över inför European Accessibility Act 2025 (lagen som träder i kraft alltså):

  • Alt-texter för bilder: Lägg till beskrivningar så att skärmläsare kan berätta vad bilderna föreställer för de som inte ser dem.
  • Kontrast och läsbarhet: Gör texten tydlig och läsbar med tillräcklig kontrast, så att ingen behöver anstränga ögonen.
  • Navigering med tangentbord: Din sida ska gå att använda utan mus – tänk på de som navigerar med hjälp av tabb-tangenten.
  • Textning av videor: Lägg till undertexter eller transkriptioner så att även de med nedsatt hörsel kan följa med i innehållet.
  • Strukturerade rubriker: Använd tydliga rubriker som gör det enkelt för alla att förstå innehållet, både för besökare och skärmläsare.
  • Lättläst text: Håll texterna enkla och raka. Inga onödigt krångliga meningar – vi gillar när det är lätt att hänga med.
  • Responsiv design: Din sida ska se lika bra ut på mobilen som på datorn. Ingen gillar att zooma och panorerar sig fram genom en sida.

Tillgänglighetslagen 2025 – Ingen panik, vi löser det tillsammans! 

Från juni 2025 måste alla digitala tjänster inom EU uppfylla nya tillgänglighetskrav. Det betyder alltså att appar, webbplatser och e-handel behöver vara tillgängliga för alla. Blir du stressad nu? Lugn bara lugn! Vi på Vju har koll på detaljerna och ser till att din sida ligger steget före.

Tillgänglighet är inte bara en stel lagtext, det handlar ju om att inkludera alla och skapa en hemsida som känns välkomnande. Tänk på det som en stor välkomstskylt där det står: “Kom in, här finns plats för alla!” Och precis så vill vi att din hemsida ska kännas. Väldigt modernt, eller hur?

Vill du göra din sida lite bättre? Vi är redo när du är redo. Du vet var vi finns.

 

Kontakta oss



Psst!

Du vet väl om att vi på Vju kan det här med va? Hint hint!

Kontakta oss >>